Slutstation rättspsyk

Tillbaka

Slutstation rättspsyk

Författare: Thérèse Eriksson & Sofia Åkerman
Titel: Slutstation rättspsyk
Genre: Dokumentär
ISBN: 978-91-86969-74-5
Antal sidor: 288
Utgivningsdag: 2012-11-21

Ladda ner omslag

Titeln är slutsåld hos förlaget.

Imponerande och avslöjande efterforskning om Sveriges slutna vård.

De är unga kvinnor som utvecklat ett allvarligt självskadebeteende, så allvarligt att allmänpsykiatrin inte längre har någon hjälp att erbjuda. Det enda som återstår är landets rättspsykiatriska högsäkerhetskliniker, där de spärras in på obestämd tid tillsammans med mördare och våldtäcktsmän, trots att de blivit dömda för något brott och inte utgör någon fara för andra. I bestraffningssyfte utsätts de för tvångsåtgärder som isolering, tvångshandskar och hjälm, ingripanden som långt ifrån alltid har lagen på sin sida.
Varken kvinnorna själva eller deras anhöriga kan påverka situationen – de är rättslösa.

Författarna har under flera år engagerat sig i dessa fall och gjort ett stort antal intervjuer med kvinnor som vårdats inom rättspsykiatrin. De har också haft upprepade möten och samtal med ansvariga vårdgivare och myndigheter. Slutstation rättspsyk är en skakande rapport från ett Sverige vi inte längre trodde fanns.

Sagt om boken
”Författaren har gjort ett fantastiskt researcharbete. De kombinerar unik och oemotsäglig kunskap inifrån den slutna vårdmiljön med juridisk sakkunskap. Läs denna välskrivna, väldokumenterade och upprörande bok!”
Åsa Moberg

”…jag trodde att jag skulle bli psykotisk av den intensiva panik jag kände. Jag kunde inte andas och hjälmen tryckte mot huvudet. Jag hade alltid tvångshandskar samtidigt som jag var isolerad, så jag kunde inte göra någonting alls. Det kändes som jag blev utsatt för tortyr.”
Linda

“Genom starka vittnesmål från patienter och gedigen research blottar de en verklighet man inte tror är sann.”
Borås Tidning

“Berättelserna om flickorna och kvinnorna gör mig förtvivlad – och rasande över hur samhället svikit…De grymma berättelserna i Slutstation rättspsyk kryper nära.”
Nerikes Allehanda

Slutstation rättspsyk är ett ovanligt sakligt debattinlägg om vad som kan hända när den vanliga psykiatrin misslyckas med sitt uppdrag och Socialstyrelsens tillsyn brister. Myndigheten bör nu göra allt för att stoppa att fler självskadande tjejer hamnar på rättspsyk.”
VLT

”Det är en imponerande efterforskning och juridisk dokumentation av brister och övergrepp inom den slutna vården av dessa unga, svårt ångestladdade självskadande kvinnor. Lovord till författarna för dessa avslöjanden i vårt välfärdssamhälle. Läs boken!”
Bibliotekstjänst

Om författaren
Ladda ner pressbild
Thérèse Eriksson & Sofia Åkerman

Läs mer om författaren

Böcker av författaren