Slaktmånad

Tillbaka

Slaktmånad

Författare: Lars Pettersson
Titel: Slaktmånad
Genre: Deckare
ISBN: 978-91-7579-097-8
Antal sidor: 338
Utgivningsdag: 2015-11-18

Ladda ner omslag

I oktober 2013 hittas en man i en bil på en myr utanför Kautokeino i Nordnorge. Det är Torben Nyhlén, statssekreterare i det svenska näringsdepartementet. Han har skjutits ihjäl på 786 meters avstånd. Misstankarna faller snart på renskötaren Aslak Isak och hans kamrat från tiden inom Isafstyrkan i Afghanistan, Aron Törnros. Eftersom det handlar om mord på en politiker kopplas säkerhetspolisen i både Sverige och Norge in, men de följer helt olika spår.

Med tiden har kampen hårdnat om rätten till marken i Sápmi, samernas traditionella betesland. Ann Berit Bongo, nyutbildad polis vid Reinpolitiet, konfronteras med urgamla fejder och våldsamma bråk mellan renägarna. Samtidigt börjar utvinning av dyrbara metaller bli en allt lönsammare affär. Det svenska Polar Gold AB satsar hårt på att öppna en nerlagd gruva väster om Kautokeino. Åklagaren Anna Magnusson, Aslak Isaks kusin, är numera aktiv renägare på deltid och hennes familj dras snart in i konflikten i det lilla slutna samhället långt norr om polcirkeln.

Slaktmånad är Lars Petterssons uppföljare till den prisbelönte deckardebuten Kautokeino, en blodig kniv.

”Han fick Deckarakademins debutantpris för sin första Kautokeino-deckare. Uppföljaren Slaktmånad överträffar debuten.”
Ystads Allehanda

Sagt om boken
”Romanens styrka är de initierade skildringarna av samernas vardagsliv. Med etnologisk noggrannhet skriver Pettersson om samiska bröllop och begravningar. Ibland är författaren lakoniskt humoristisk. Andra stunder skriver han kargt och blodigt, om till exempel en renslakt på gammaldags – numera förbjudet – sätt.”
Göteborgs-Posten

”Läs Slaktmånad, en mångbottnad roman. Och lär att allt inte självklart är vad det ser ut att vara. Och att lag är lag och rätt är rätt, men i bland krockar de två.”
Tidningen Kulturen

”Författaren har lyckats igen och det skulle inte förvåna mig om han nu nomineras till ett högre pris.”
Nisse Scherman, DAST Magazine

Om författaren
Ladda ner pressbild
Lars Pettersson

Läs mer om författaren

Böcker av författaren