Mördaren i folkhemmet

Tillbaka

Mördaren i folkhemmet

Författare: Lena Ebervall & Per Samuelson
Titel: Mördaren i folkhemmet
Genre: Roman
ISBN: 978-91-87319-44-0
Antal sidor: 432
Utgivningsdag: 2013-09-23

Ladda ner omslag

MORDEN SOM SKAKADE SVERIGE. En sen decembereftermiddag 1939 rövas tioåriga Gerd bort i centrala Stockholm. Alla svenskar sitter vid sina radioapparater och hör efterlysningen och läser senare om det fasansfulla fyndet av hennes skändade kropp. Slaget mot det trygga folkhemmet Sverige är hårt och tidningsskriverierna om händelsen övertrumfar krigs­rubrikerna. Det dånar i folkdjupet. Polisen måste hitta mördaren.

Vittnen kan berätta om en mörkhårig man och en svart bil. Slumpen vill att den kände idrottslegenden Olle Möller svarar exakt mot de få ledtrådar polisen har. Olle, som är en bekymmersfri typ och glad i kvinnor, svarar dumt på polisens frågor. Men är han verkligen en barnamördare?

Mordet på Gerd blir Olle Möllers öde och förföljer ho­nom hela livet. På femtiotalet sker ytterligare två otäcka mord: femåriga Kerstin från Stockholm och tvåbarns­mamman Rut Lind från Fjugesta mördas med några års mellanrum. Polisen – ivrigt påhejad av en enig press och folkopinion – är övertygad: Möller är skyldig igen!

När Olle Möller 1959 åtalas för mordet på Rut blir det Sveriges största mordrättegång genom tiderna. Dag ut och dag in toppar Fjugestamordet löpsedlarna och ”mördaren Möller” är Sveriges mest hatade man.

Olle själv nekade i sten fram till sin dödsdag.

Advokaterna Lena Ebervall och Per E Samuelson berättar i romanens form hur en enskild svensk medborgare blev be­handlad när polis, åklagare, press och domstolar på förhand bestämt sig för att han var skyldig.

Sagt om boken:

”Rättsövergreppen mot Olle Möller är på Quick-nivå. Men formuleringsfröjden, tidsbilderna och sidvändarsuget gör läsningen till en njutning.” Expressen Söndag

”Jag rekommenderar starkt boken, Mördaren i folkhemmet. Det är verkligen en intressant läsning och en del av vår nutidshistoria.” Bokbrus

”Att författa engagerande deckare utan vare sig upplösning eller försoning måste vara ett grannlaga företag. Särskilt när den tragiska avsaknaden av dessa ingredienser är hyfsat känd på förhand. Men Ebervall och Samuelson har lyckats. Mördaren i folkhemmet är årets bladvändare!” Martin, Kvarteret Ängeln

Om författaren
Fotograf: Peter Knutson Ladda ner pressbild
Lena Ebervall & Per Samuelson

Läs mer om författaren

Böcker av författaren