Mitt liv som förrädare

Tillbaka

Mitt liv som förrädare

Författare: Zarah Ghararamani
Titel: Mitt liv som förrädare
Översättare: Meta Ottosson
Genre: Biografi
ISBN: 978-91-86067-13-7
Antal sidor: 272
Utgivningsdag: 2008-11-12

Ladda ner omslag

Titeln är slutsåld hos förlaget.

Zarah är nitton år och student vid universitetet i Teheran. Hon växer upp i en privilegierad förort och är dotter till välbärgade och västorienterade medelklassföräldrar. Men likt andra iranska kvinnor är hon tvungen att täcka sitt hår för att följa regimens strikta regler.

En dag arresteras Zarah på gatan av säkerhetspolisen och hon blir förd till det ökända Evinfängelset. Hennes brott är att ha medverkat i en studentdemonstration.
Därmed har hon förrått folkrepubliken Iran.
Väl i fängelset blir hennes nya hem en fönsterlös cell med cementgolv. Dag efter dag utsatts hon för förödmjukelser och slag, dag efter dag blir hon alltmer osäker på om hon kommer överleva ännu en natt.

Mitt liv som förrädare skildrar Zarah Ghahramanis tankar och känslor från fängelset, om rädslan och förundran inför all ondska hon upplevde. Det är en stark och skakande berättelse om en naiv 19-åring som förvandlades till en modig kvinna under veckorna i fängelset.

Mitt liv som förrädare är en mäktig berättelse i en lätt förpackning. Sällan har en bok gått så snabbt att läsa. Tre timmar på balkongen var allt som behövdes. Zarah Ghahramani och Robert Hillman har med ett lättfattligt och levande språk målat upp en bit av verkligheten på ett sätt som gör det mycket tillgängligt att ta del av. Och det borde alla göra. För detta är en viktig bok av flera skäl.”
Nerikes Allehanda

Mitt liv som förrädare är inte en bok som ber om medlidande – Ghahramani är besvärligare än så. Kunnig, smart, egensinnig, stridig, jobbig, orädd. Hon argumenterar och diskuterar, väcker läsaren ur en vag, okunnig, menlös sympati med de namnlösa ’kvinnorna i Iran’.”
Aftonbladet

”Stark och skakande, men boken har även andra kvaliteter. Tillsammans med Robert Hillman har den unga iranskan skapat en levande text med intressanta referenser och tankar kring livet.”
Expressen
Betyg: 4 getingar

Om författaren
Zarah Ghararamani

Läs mer om författaren

Böcker av författaren