Min katt Jugoslavien

Tillbaka

Min katt Jugoslavien

Författare: Pajtim Statovci
Titel: Min katt Jugoslavien
Översättare: Camilla Frostell
Genre: Roman
ISBN: 9789175792309
Antal sidor: 304
Utgivningsdag: 2017-05-24

Ladda ner omslag

Jag träffade katten på en bar. Och det var inte vilken katt som helst, en sådan där som gillade leksaksmöss och klätterträd och fjädervippor, verkligen inte, han var helt annorlunda än alla andra katter jag hade träffat.

Historien tar sin början i Kosovo – den unga Emine blir bortgift samma dag som Tito dör och snart är Jugoslaviens blodiga undergång ett faktum. Många år senare befinner sig hennes rotlöse son Bekim på en nattklubb i Helsingfors. Mer än något annat längtar han efter närhet, kärlek och tillhörighet. När han träffar katten blir han alldeles betagen, trots att djuret är oförskämt, rent ut sagt odrägligt, och snart har de flyttat ihop. Men är man redo att älska någon innan man själv vet vem man är?

Min katt Jugoslavien är en mångfacetterad, välskriven berättelse om migration, kärlek och familj i en roman där realism möter fabel, nutid möter dåtid och Finland möter Kosovo.

Sagt om boken:
”Den här lilla pärlan har faktiskt allt. Intelligens, värme, kärlek och smärta.”
SYDSVENSKAN

”Min katt Jugoslavien verkar på så många plan samtidigt. Den gör mig fullständigt begeistrad. Djärvheten i kompositionen, språket, klokskapen och sorgsenheten.”
SR

”Det är lättläst, underfundigt skrivet och på många sätt en lyckad debut.”
NORRKÖPINGS TIDNINGAR

”Det är en imponerande bok av en tjugofyraårig debutant.”
TIDNINGEN KULTUREN

Om författaren
Fotograf: Pekka Holmström Ladda ner pressbild
Pajtim Statovci

Läs mer om författaren

Böcker av författaren