Mangon som sprängdes

Tillbaka

Mangon som sprängdes

Författare: Mohammed Hanif
Titel: Mangon som sprängdes
Översättare: Johan Nilsson
Genre: Roman
ISBN: 978-91-86675-17-2
Antal sidor: 395
Utgivningsdag: 2011-03-23

Ladda ner omslag

Titeln är slutsåld hos förlaget.

Ali Shigri är flygkadett i den pakistanska armén. Hans far, en högt uppsatt militär, har hittats död hängande i en takfläkt och allt pekar på att han tagit sitt liv. Men Ali är övertygad om att fadern blivit mördad och beslutar sig för att ta reda på vad som egentligen hänt.

Händelserna leder fram till den omdiskuterade flygolycka som ägde rum i augusti 1988 i Pakistan där landets president och överbefälhavare general Zia ul-Haq var en av de omkomna. Än idag är orsaken till olyckan inte klarlagd. Berodde kraschen på ett tekniskt fel? På sabotage? Eller kunde den rent av ha med mangosäsongen att göra?

Denna faktiska händelse i Pakistans historia bildar utgångspunkten till en vass och träffsäker satir över män, makt och militär och har av många jämförts med kultromanen Moment 22.

Sagt om boken:
”Träffsäkert ironisk debut. (…) en rolig och välsnidad roman med svarta stänk.”
Svenska Dagbladet

Mangon som sprängdes är en satir, både dråplig och allvarlig, såväl otäckt realistisk som surrealistisk, en lössläppt, politisk bok i den genre där Joseph Heller är mästaren. Mohammed Hanifs galghumoristiska drift med allt som gått snett i hans land är helt enkelt uppfriskande.”
Göteborgs-Posten

”Detta är magisk realism i bästa latinamerikansk anda. Lika fantastisk som tidigare nämnde Gabriel García Márquez berättelser, eller varför inte Bockfesten – Mario Vargas Llosas bok om konspirationerna mot, och mordet på, Dominikanska Republikens diktator Trujillo – vilka Hanif förresten själv hänvisar till både i slutscenerna och tackordet. Läs och njut! ”
Värmlands Folkblad

Om författaren
Mohammed Hanif

Läs mer om författaren

Böcker av författaren