Kolbarnet

Tillbaka

Kolbarnet

Författare: Monica Kristensen
Titel: Kolbarnet
Översättare: Ulf Gyllenhak
Genre: Kriminalroman
ISBN: 9789175791630
Antal sidor: 255
Utgivningsdag: 2016-04-20

Ladda ner omslag

Femåriga Ella försvinner spårlöst från förskolan Kolbarnet och först tror man att det är flickans alkoholiserade pappa som har tagit henne med sig för att hämnas på mamman. Men när tiden går och varken far eller dotter dyker upp börjar byns invånare att befara det värsta. Det djupa polarmörkret och en extrem kyla har lagt sig tungt över Svalbard och en liten flicka har mycket små chanser att klara sig på egen hand. När man hittar pappan, som visar sig ha omkommit i en bilolycka under mystiska omständigheter, inser polisen att kampen att rädda Ellas liv är en kamp mot klockan.

I kriminalromanen Kolbarnet har Monica Kristensen skapat ett levande och nyanserat porträtt av ett isolerat samhälle där såväl illegal smuggling som det lilla samhällets intriger och byskvaller utgör en viktig komponent i berättelsen.

Monica Kristensen är en av Norges främsta polarforskare och har mottagit ett flertal vetenskapliga utmärkelser. Kolbarnet är Kristensens andra kriminalroman av hittills fyra som utspelar sig på Svalbard, och den första av hennes böcker som översatts till svenska.

Kolbarnet är nominerad till till Svenska Deckarakademins pris för bästa översatta kriminalroman 2015!

Sagt om boken

”En intensivt spännande kriminalroman från Svalbard.”
Dagbladet

”Den här boken klarade jag inte att lägga ifrån mig förrän efter sita punkten.”
Hardanger Folkeblad

Kolbarnet är en lagom skräckig välskriven mysrysare och jag läser gärna de övriga böckerna i Monica Kristensens serie om Svalbard.”
Göteborgs-Posten

”Miljöskildringen är rysaren i Kolbarnet. Kristensen tecknar ett människokollektiv under extrema förhållanden.”
Arbetarbladet

Kolbarnet är i mitt tycke en utomordentligt bra roman. Bekanta dig gärna! Jag garanterar, du vill inte släppa den ifrån dig förrän du kommit till slutet.”
Norran

 

Om författaren
Fotograf: Tor Lindseth
Monica Kristensen

Läs mer om författaren

Böcker av författaren