Inlåsta

Tillbaka

Inlåsta

Författare: Emma Donoghue
Titel: Inlåsta
Genre: Roman
ISBN: 978-91-86369-81-1
Antal sidor: 400
Utgivningsdag: 2011-04-20

Ladda ner omslag

Titeln är slutsåld hos förlaget.

Nominerad till Man Booker Prize

Jacks hela värld är ett låst rum på drygt tio kvadratmeter. Rummet är Jacks och hans mammas fängelse och det är ljudisolerat och specialbyggt för att de inte ska kunna ta sig ut. Jack är född i rummet och vet inget annat. För honom är världen utanför något som han bara kan se på tv och det finns ingen annan verklighet än den innanför de fyra väggarna.
På kvällen är mamma noga med att Jack ska gå och lägga sig i garderoben. Då kommer den man som handlar mat åt dem och som gör saker med mamma som Jack inte förstår. I sju år har Jacks mamma hållits fången i det skjul som nu är deras hem. Där har hon med stor fantasi, påhittighet och kärlek lyckats skapa en hel värld för sin son. Men hennes desperation ökar och om de ska överleva måste de ta sig ut på egen hand. De kanske kan lyckas rymma men det är Jack som måste se till att deras plan går i lås …

Inlåst är en sorglig men ändå kärleksfull historia berättad utifrån den femåriga Jacks perspektiv, som trots att han spenderat nästan hela sitt liv inlåst är ovanligt intelligent och känslig. Romanen handlar om kärleken mellan en mor och hennes son och om att överleva under extrema omständigheter. Men den handlar också om det svåra med att möta världen utanför rummet.

Sagt om boken:
”Det är lätt att imponeras av Donoghues handlag i skapandet av den lilla värld som utgör Jacks universum.”
Svenska Dagbladet

”Första hälften läser jag helt utan att lyfta blicken från sidorna, nästan inlåst i texten.”
Göteborgs-Posten

”Jag älskade Inlåsta. Vilken otrolig fantasi och ett bländande språkbruk. Och dessutom en fullständigt trovärdig, älskvärd liten pojke. Det liknar inget jag har läst tidigare.”
Anita Shreve, författare till Efterdyningar och Pilotens hustru

”Emma Donoghues text är utmärkt alkemi som förvandlar oskuld till skräck och skräck till ömhet. Inlåsta är en bok som ska sträckläsas.”
Audrey Niffenegger, författare till Tidsresenärens hustru och Själens osaliga längtan

Inlåsta är en av de mest rörande böcker jag läst på länge. … Inlåsta förtjänar att nå ut till största möjlkiga läskrets.”
John Boyne, författare till Pojken i randig pyjamas

Om författaren
Emma Donoghue

Läs mer om författaren

Böcker av författaren