Hon går genom tavlan, ut ur bilden

Tillbaka

Hon går genom tavlan, ut ur bilden

Författare: Johanna Nilsson
Titel: Hon går genom tavlan, ut ur bilden
Genre: Roman
ISBN: 978-91-86675-43-1
Antal sidor: 304
Utgivningsdag: 2011-08-24

Ladda ner omslag

Titeln är slutsåld hos förlaget.

Hanna och Karin är bästisar och hela sommaren har de lekt och byggt kojor i skogen. Men när höstterminen börjar förändras allt. Karin vill vara med de tuffa tjejerna – och det blir med ens alldeles tomt runt Hanna. På rasterna gömmer hon sig för att inte bli retad eller slagen; för att syskonen inte ska se ringen av ensamhet kring henne. Hanna fyller elva men ingen i klassen sjunger för henne. Hon fyller tolv och har inget kalas; vem skulle vilja komma hem till henne?

Flera år senare finner vi Hanna på ett mentalsjukhus. Hon står vid fönstret och lutar sig mot världen utanför. Där finns froståkrarna, längtansvattnet och mörkerskogen, där finns människor, närhet, hud. Hon undrar hur kyssar smakar. Vill öppna fönstret och släppa in luft, här är det tungt att andas, själen får astma, dårskapen växer. Hon är fortfarande ung, här kan hon inte stanna.

Hon går genom tavlan, ut ur bilden är Johanna Nilssons uppmärksammade debutroman. Det är en delvis självbiografisk historia om utanförskap, mobbing och om modet att vara sig själv.

”Johanna Nilsson rör och berör sin läsare, skulle hon aldrig mer skriva en roman – vilket jag betvivlar – skulle hon i varje fall genom den här ha sagt sitt.”
Dagens Nyheter

”En skakande skildring av hudlöshet, gruppvåld och ensamhet är det i alla händelser, återgiven på ett romanspråk som definitivt ger mersmak.”
Göteborgs-Posten

”Hon äger ett språkligt verktyg som inte enbart vittnar om en ovanligt rik konstnärlig begåvning utan som också hunnit utvecklas och finjusteras till ett både verkningsfullt och tonsäkert instrument.”
Upsala Nya Tidning

”Aldrig förr har jag läst en så trovärdig skildring av en liten flickas värld.”
Arbetarbladet

”En begåvad debutroman… En viktig bok i ett viktigt ämne.” 
Aftonbladet

Om författaren
Fotograf: Robert Paraniak
Johanna Nilsson

Läs mer om författaren

Böcker av författaren