Flyktingen

Tillbaka

Flyktingen

Författare: Olav Hergel
Titel: Flyktingen
Genre: Roman
ISBN: 978-91-85625-16-1
Antal sidor: 494
Utgivningsdag: 2007-03-14

Ladda ner omslag

Titeln är slutsåld hos förlaget.

Journalisten Rikke Lyngdal kidnappas i Irak där hon befinner sig bland danska soldater i Danmarks fredsbevarande styrka på plats. Hon hålls fången medan kidnapparna tvingar henne att läsa upp deras krav inför en tv-kamera.
Så plötsligt en dag återvänder Rikke till Camp Danmark. Hon är fri. Men hur var det möjligt och exakt hur gick det till? Bara två personer vet. Hon mottas vid sin återkomst till Danmark av all världens medier och blir den stora hjältinnan, hedrad och beundrad för sitt mod.
En tid senare dyker en ung man från Irak upp. Snart börjar sanningen bakom fritagningen att avslöjas. Sanningen om vad som egentligen hände under Rikkes fångenskap. Rikke och den unge mannen från Irak tvingas hålla sig undan och söka hjälp från motvilliga danskar. Deras flykt blir enormt uppmärksammad, samtliga medier och politiska partier dras in och frågan om den enskilda människans eget ansvar ställs på sin spets.

Flyktingen är en brett upplagd roman om Danmark, där flyktingpolitiken har varit de senaste årens mest brinnande ämne. Den är en svidande kritik mot fördomar och svaghet, på såväl det offentliga planet som det privata.

Olav Hergel är jurist och journalist. Han har i många år skrivit engagerat om den danska flyktingpolitiken och belönades 2006 med Danmarks stora journalistpris, Cavlingpriset. Flyktingen är hans skönlitterära debut.

”En rasande skickligt genomförd spänningsroman”
Ingalill Mosander, Aftonbladet

Flyktingen är en stark läsupplevelse. Den berör. En roman som rör sig genom samtiden som en skarp låga i en allt mörkare samtid.”
Sundsvalls Tidning

Om författaren
Böcker av författaren