Fattigfällan

Tillbaka

Fattigfällan

Författare: Charlotta von Zweigbergk
Titel: Fattigfällan
Genre: Fakta
ISBN: 9789175792408
Antal sidor: 272
Utgivningsdag: 2017-04-19

Ladda ner omslag

Hur snabbt kan det gå att förlora allt?

Beata har arbetat hela sitt vuxna liv och försörjt sina barn själv. Hon har aldrig haft sociala problem och har alltid betalat sina räkningar i tid. Som egenföretagare har hon aldrig haft någon hög inkomst, men hon har alltid klarat sig.

Tills den dag hon blir långvarigt sjuk. Det sociala skyddsnät Beata trodde fanns visar sig ha stora maskor och hon trillar rakt igenom – ner i avgrunden. Hennes liv förvandlas till ett rent helvete kantat av förnedring och svält. Från att ha varit en vanlig skattebetalare står hon nu i Frälsningsarméns soppkö. Samhället tar inget ansvar och inte ens de närmaste förstår vidden av hennes misär. För inte kan väl en skötsam svensk medborgare bli vräkt eller sakna pengar till mat?
 
Beatas berättelse är ett sant levnadsöde i det vi kallar vår välfärdsstat. 

Sagt om boken:
”Rysare om modern fattigdom. /…/ Det är så välskrivet och så viktigt att den här boken borde bli en grundbok i ekonomi för alla svenskar.”
Lotta Olsson, DN

”… en skrämmande bok om fattigdom, på svältgränsen, ett socialreportage där personerna har fiktiva namn, men som lika fullt bär autenticitetens prägel.”
Svenska Dagbladet

”en av årets viktigaste böcker”
Gotlands Tidningar

”… ett djupt upprörande dokument om ett Sverige som politikerna aldrig pratar om.”
Åsa Linderborg, Aftonbladet

”Framför allt gör boken mig rädd. Om detta är Sverige, känt för att ta hand om sina svaga, vart är då samhället och medmänskligheten på väg?”
Göteborgs-Posten

Om författaren
Fotograf: Jan-Åke Eriksson Ladda ner pressbild
Charlotta von Zweigbergk

Läs mer om författaren

Böcker av författaren