Fallet Thomas Quick

Tillbaka

Fallet Thomas Quick

Författare: Hannes Råstam
Titel: Fallet Thomas Quick
Genre: Dokumentär
ISBN: 978-91-86675-50-9
Antal sidor: 403
Utgivningsdag: 2013-06-17

Ladda ner omslag

”Som journalistiskt testamente är det ett mästarprov.” SvD

Åtta morddomar och tjugofem erkännanden som aldrig ledde till åtal. Så såg det ut, Fallet Thomas Quick. Och det är väl få som inte minns mediernas bild av Quick, eller ”Sätermannen”. En värre mördare hade aldrig detta land skådat.

Journalisten Hannes Råstam träffar Sture Bergwall, som är Thomas Quicks egentliga namn, första gången 2008. Det blir början på hans gedigna arbete om Fallet Thomas Quick. Han vänder på varje papper i utredningen, granskar förhören och går igenom Sture Bergwalls egna berättelser. Han läser domarna och ser rekonstruktioner på video. Han får också tillgång till mängder av tidigare okänt material – journalerna på Säters sjukhus, polismäns dagböcker och undangömda polisrapporter. Genom att tålmodigt lägga pussel nystar Hannes Råstam upp berättelsen om hur Sveriges värste seriemördare skapades.

Fallet Thomas Quick är en sann thriller om ett märkligt människoöde och ett tragiskt rättsfall. Steg för steg blottläggs hur Thomas Quick förvandlades till seriemördare och hur domstolarna kunde döma honom för åtta mord han inte begått. Samtidigt som de verkliga mördarna går fria.

Fallet Thomas Quick är en rasande uppgörelse med det svenska rättsväsendet. Med förord av Leif GW Persson och efterord av Mattias Göransson.

Sagt om boken:
”Betyg: 5”
Magnus Utvik,Gomorron Sverige

”En journalistisk milstolpe.”
Sydsvenskan

”Spännande som en bra deckare.”
Expressen

”Hans reportage lever, hans bok kommer att bli läst av många.”
Dagens Nyheter

”Den är journalistik av allra bästa sort, den är nästan omöjlig att lägga ifrån sig.”
Borlänge Tidning

”Tomrummet efter Hannes Råstam i svensk samhällsjournalistik kommer att vara så stort. Hans välskrivna berättelse om en tid och ett Sverige där längtan efter den personifierade representanten för ondskan fick överskugga rim och reson är så slutgiltig. Precis som döden.”
HD

Fallet Thomas Quick en skrämmande studie i mytbildning och bedrägeri. Det är också ett värdigt sista verk av en journalist som, bokstavligen, aldrig slutade gräva.”
Dala-demokraten

Om författaren
Hannes Råstam

Böcker av författaren