Du ska dö

Tillbaka

Du ska dö

Författare: Ulf Broberg, Leif Ericksson
Titel: Du ska dö
Genre: Dokumentär
ISBN: 978-91-87319-05-1
Antal sidor: 190
Utgivningsdag: 2013-04-22

Ladda ner omslag

Titeln är slutsåld hos förlaget.

Den dokumentära berättelsen om vad som hände Fadime Sahindal.

Min syster är död, min pappa har dödat min syster!

Så börjar ett autentiskt larmsamtal till SOS Alarm klockan 21.54 måndagen den 21 januari 2002. Den som ringer larmcentralen heter Songül Sahindal och hon har just sett sin syster Fadime brutalt mördas av deras pappa. Mordet blir det tragiska slutet för en ung kvinna som önskade att själv få skapa sin framtid i Sverige, att själv få välja livsstil och livspartner. Det var ett beslut som inte bara kostade henne en oönskad exil från sin hemstad Uppsala och sina nära och kära i familjen, utan också livet.

Det här är den dokumentära berättelsen om Fadime Sahindal, om hennes liv och hennes död och om det rättsliga och samhällspolitiska efterspelet efter mordet. Det är en redogörelse över vad som hände Fadime, över vad hon och andra sade och gjorde i samband med hoten, misshandeln och slutligen det brutala mordet.

Leif Ericksson var Fadimes och senare även Songüls advokat. Han kom att bli djupt engagerad och berörd av fallet. Songül var den som ensam vittnade mot pappan och det var i hennes lägenhet, i hennes hall, som Fadime sköts till döds. Boken bygger till stor del på Leifs hågkomster tillsammans med Songüls minnen och upplevelser, samt på ett omfattande offentligt material bestående av bland annat tingsrättens och hovrättens domar kompletterat med intervjuer och samtal med ett stort antal personer.

Sagt om boken:
”Spännande från början till slut, speciellt för att berättelsen inte är strikt kronologiskt upplagd utan pendlar mellan då och nu.”
Upsala Nya Tidning

”En stark och djupt berörande berättelse om Fadimes tragiska öde”
Scoop

”Boken är lätt att fastna i. Även om man vet hur utgången ska bli är den spännande som en deckare. Men eftersom det är verkligheten som behandlas är den också obehaglig. Verkligheten överträffar som bekant alltid dikten.”
DAST Magazine

Om författarna
Fotograf: Sven Tideman Ladda ner pressbild Fotograf: Sven Tideman Ladda ner pressbild
Leif Ericksson

Läs mer om författaren

Böcker av Ulf Broberg
Böcker av Leif Ericksson