Du gamla, du fria

Tillbaka

Du gamla, du fria

Författare: Liza Marklund
Titel: Du gamla, du fria
Genre: Deckare
ISBN: 978-91-86969-62-2
Antal sidor: 416
Utgivningsdag: 2012-10-24

Ladda ner omslag

Titeln är slutsåld hos förlaget.

Nionde kriminalromanen om Annika Bengtzon!

Annika Bengtzon är tillbaka på Kvällspressens redaktion i Stockholm efter tre år som tidningens korrespondent i Washington. Hon har återförenats med sin make, Thomas, som arbetar på justitiedepartementet med internationella säkerhetsanalyser. En eftermiddag hittas en ung småbarnsmamma död och översnöad bakom ett daghem i förorten Axelsberg i södra Stockholm. Hon är det fjärde offret på kort tid under liknande omständig-heter: kvinna, ung, mamma, knivhuggen bakifrån. På Kvällspressen anar man en seriemördare, något Annika avfärdar som vilda fantasier.

Thomas befinner sig på en konferens i Nairobi. Under en rekognoseringsresa vid somaliska gränsen kidnappas hela delegationen – sju personer från olika delar av Europa.
Allt eftersom kvinnomorden i Stockholms förorter blir allt fler, och misstankarna om en seriemördare börjar ta form även hos polisen, dras Annika in i ett våldsamt kidnappningsdrama som skakar både Europa och Östafrika. Kraven från kidnapparna är omöjliga och orimliga. När kraven avvisas avrättas gisslan i delegationen, en efter en.

Du gamla, du fria är en roman om hur den gamla, fria världen bygger järnridåer mot den nya, ofria. Om hur relationer mellan människor rämnar och andra byggs upp. Om hur medierna utnyttjar den nya tekniken till att vrida verkligheten så att den passar deras deadlines. Och om hur ondskan i Stockholms förorter egentligen ser ut…

Sagt om boken:
”Det är ömsom chockerande brutalt, ömsom poetiskt vackert.”
Norrbottens-Kuriren

”… spännande berättelse där hon får med sitt patos mot tillvarons orättvisor samtidigt som hon får sina karaktärer att kännas levande. Hon skildrar också medierna på ett ofta insiktsfullt sätt.”
Upsala Nya Tidning

”… som vanligt välresearchad och påläst i sina ämnen och miljöer.”
Borås Tidning

”En ny garanterad storsäljare.”
Dagbladet

”… roligt att efter några års tystnad få återknyta bekantskapen med Marklunds journalistdeckare igen, inte minst eftersom Marklund är fenomenal på att skriva dialog och Du gamla, du fria är nog den mest välskrivna deckare jag läst i år.”
Smålandposten