Drömfabriken

Tillbaka

Drömfabriken

Författare: Björn Vingård
Titel: Drömfabriken
Genre: Roman
ISBN: 978-91-86969-51-6
Antal sidor: 304
Utgivningsdag: 2012-08-22

Ladda ner omslag

Häng med till 60-talet när medievärlden förändrades från att ha varit mossig till att bli hetast av allt!

Miljoner tidningar pumpades varje vecka ut från Drömfabriken på Torsgatan i Stockholm. Det var i Bonnierhuset allt kunde hända. Och oftast också gjorde det.
Herrarna Bonnier styrde med fast hand och lite kärlek, de kvinnliga redaktörerna var chica och de manliga tuffa. Det var 60-tal och medievärlden förändrades från att ha varit konservativ och mossig till att bli hetast av allt. Men det var det ingen som förstod just då. Tvärt om – då levde alla livet på Stockholms nattklubbar och restauranger.

Mitt i allt detta befinner sig Astolf Erixson som en morgon tog tåget från Göteborg för att stanna i storstan över en hektisk sommar – och blev kvar för livet. Hans förebild var huvudpersonen i Pär Rådströms roman Ärans portar som beskrivs så här: ”Stjärnreporter på väg in i vår
vintergata. Välpressad, hederlig, duktig, skötsam, lite ung och lite dum.” En beskrivning som också passar bra på huvudpersonen i denna roman om verkligheten. Björn Vingård tar oss med dit – rakt in i myllret av intressanta, knäppa, betydelsefulla, kända och alldeles vanliga människor bakom kulisserna på allt ifrån Expressen till Damernas Värld. Till en miljö där han själv spelade en viktig roll som chefredaktör för sju av Bonniers tidskrifter.

Sagt om boken:
Drömfabriken är en av de roligaste böcker jag läst på många år, faktiskt ett komiskt mästerstycke. Det blir ännu roligare för oss som varit med länge, som upplevt sätteriet med bly, kedjerökande redaktörer och gott om dryckjom på arbetsplatsen … Nostalgi så det förslår. … Drömfabriken är vid sidan av Jan Guillous Det stora avslöjandet den roligaste journalistroman jag har läst. Onekligen ett gott betyg.”
Svenska Dagbladet

”Björn Vingård beskriver underhållande och lättsamt en osannolik värld av flärd, kändisar och kakrecept. Hans skildring av sin tid som 22-årig road manager för Rolling Stones är helt oemotståndlig.”
Aftonbladet

”Mycket underhållning, en stor dos roligt skvaller, lite bitskhet
utan bitterhet och medryckande lättflytande språk och en aning huller-om-buller-former gör Drömfabriken till det som antagligen varit Björn Vingårds framgångsrecept. Drömfabriken är nostalgisk utan att vara smetig och mer läsvärd än de flesta av dagens likriktade magasin.”
Vimmerby Tidning

”Björn Vingård skildrar ett stycke nutidshistoria.”
Nerikes Allehanda

Om författaren
Ladda ner pressbild
Björn Vingård

Läs mer om författaren

Böcker av författaren