Dödsdömd

Tillbaka

Dödsdömd

Författare: Damien Echols
Titel: Dödsdömd
Översättare: Manne Svensson
ISBN: 978-91-7579-009-1
Antal sidor: 378
Utgivningsdag: 2014-05-19

Ladda ner omslag

Titeln är slutsåld hos förlaget.

1993 greps Damien Echols tillsammans med Jason Baldwin och Jessie Misskelley – sedermera känd som West Memphis 3 – för sexmord på tre åttaåriga pojkar i Arkansas.
De fattiga ungdomarna utpekades som satanistiska ritualmördare, trots bristande bevis. Mest suspekt ansågs den då artonårige Echols vara. Genom att klä sig i svart, lyssna på heavy metal och läsa böcker av Stephen King stack han ut i det lilla hyperkonservativa samhället.

Rättegången som följde kantades av tvivelaktiga bevis och ett ytterst motsägelsefullt ”erkännande” från den lätt förståndshandikappade Misskelley. Vittnesbörd om Echols demoniska personlighet och det faktum att de gillade Metallica beseglade de åtalades öden: Baldwin och Misskelley fick båda livstidsstraff och Echols dömdes till döden. Han tillbringade nästan tjugo år på Death Row i väntan på avrättning.
Genom åren har tusentals människor engagerat sig i fallet, däribland Johnny Depp och regissören Peter Jackson, och det starka stödet ledde till slut till att de frigavs 2011.

Dödsdömd är Damien Echols gripande och fascinerande självbiografi. Han berättar om sin utfattiga barndom i skrangliga skjul och husvagnar, om den brutala vardagen i dödscellen, och hur han efter ett halvt liv i dödens skugga återupptäcker livet i frihet.

Sagt om boken:
”Hans berättelse kommer att skrämma och fascinera, göra dig matt av tårar och skratt. En enastående självbiografi.”
Johnny Depp

”Det här är bland det starkaste jag läst på jättelänge.”
Magnus Utvik, SVT Gomorron Sverige

”Han har skrivit en oförglömlig bok.”
New York Times

”Det är en skräckhistoria på många sätt, men inte utan humor och ljusglimtar. Något gott förde också denna moderna häxprocess med sig: den gjorde Damien Echols till en modig författare med en viktig berättelse.”
Svenska Dagbladet

”Det blir stundtals helt drabbande läsning.”
Gefle Dagblad

”En djupt fascinerande självbiografi.”
Sydsvenskan

”Levande och humoristiskt, men också förbluffande osentimentalt och fritt från bitterhet varvar han berättelsen om sin trasiga uppväxt i West Memphis med otäcka inblickar i det nedbrytande fängelselivet. … En skrivande begåvning.”
Dagens Nyheter

Om författaren
Fotograf: Peter Ash Lee Ladda ner pressbild
Damien Echols

Läs mer om författaren

Böcker av författaren