Det vi kan stå för

Tillbaka

Det vi kan stå för

Författare: Geir Lippestad
Titel: Det vi kan stå för
Översättare: Oscar Rossi
ISBN: 978-91-87319-83-9
Antal sidor: 175
Utgivningsdag: 2014-06-16

Ladda ner omslag

Geir Lippestad var Anders Behring Breiviks huvudförsvarare i rättegångarna efter attacken mot regeringskvarteren och massakern på AUF:s sommarläger på Utøya den 22 juli 2011. Det vi kan stå för beskriver rättegången ur hans perspektiv.

Lippestad inleder boken med att skildra hur han kör till sitt sista möte med Breivik efter rättegångens slut, för att sedan gå tillbaka till frågan om vad som fick honom att åta sig uppdraget. Därefter beskriver han hela rättegångsförloppet, med ibland personliga reflektioner och utvikningar som ger en fördjupad bild av skeendet och hans hållning som försvarare.
Det vi kan stå för är en bok om människovärde och demokrati, och om juristens roll i det rättssamhälle som måste omfatta alla – till och med de som vill förgöra det.

Sagt om boken:
”Geir Lippestad är utan tvekan en man med sunda värderingar, och jag kan inte annat än beundra honom för hans mod när han antog uppdraget att försvara Norges mest avskydde man.”
Sydsvenskan

”Lippestad ska ha beröm för att han erkänner både sona tvivel kring uppdraget och sina felsteg under det. Det visar hur unikt vanskligt denna händelse har varit att hantera, även för de prefessionella.”
Verdens gang

Det vi kan stå för kommer med säkerhet bli sedd som en primärkälla för historikerna för att kunna förstå hur det norska samhället hanterade terrorhandlingarna den 22 juli.”
NRK

”Lippested argumenterar skickligt mot rasism och främlingsfientlighet, för jämlikhet och rättvisa.”
Morgenbladet

Om författaren
Ladda ner pressbild
Geir Lippestad

Läs mer om författaren

Böcker av författaren