Den onödige mannen

Tillbaka

Den onödige mannen

Författare: Erik Helmerson
Titel: Den onödige mannen
Genre: Roman
ISBN: 978-91-86969-09-7
Antal sidor: 256
Utgivningsdag: 2012-03-21

Ladda ner omslag

”En stark och utlämnande roman”
Magnus Utvik; Gomorron Sverige

När Peters dotter sextrakasseras på simhallen faller hans redan bräckliga medelklassliv samman. För första gången känner han sig maktlös, omgiven av våldsmän, oförmögen att försvara sig själv och sina älskade.

Peter lever med sin hustru Ylva och deras 12-åriga dotter Sofi i en förort till Stockholm. På jobbet som journalist känner han sig som en föredetting, hans äktenskap haltar och hans dotter tycker att han är obeskrivligt pinsam.
Tillsammans med sin bäste vän följer Peter ett av Stockholms fotbollslag. Men också på läktaren märker han hur våldet och hatet tar över.
Peter strävar efter att göra det rätta, visa civilkurage och vara en god samhällsmedborgare som står upp för det han tror på. Men trots sin trygga medelklasstillvaro har han sakta men säkert börjat fyllas av ett farligt ursinne. En blandning av maktlöshet, självförakt och rädsla.

I Den onödige mannen vill Erik Helmersson återupprätta den klass som annars präglas av dåligt samvete och ständigt ber om ursäkt för sin existens ¬– ett medelklassens försvarstal.

Sagt om boken:
”Erik Helmerson bygger scener med van hand, skildrar relationer med precision”
Göteborgs-Posten

”Helmerson prickar träffsäkert motsättningen som ligger mellan viljan att bevara det civiliserade genom att vara civiliserad och viljan att bevara det civiliserade genom att verkligen trotsa det som hotar – oavsett om det är fotbollshuliganer eller mobbare.”
Svenska Dagbladet

”Helmersons bok kan alltså läsas som ännu ett skri från en sårad och förvirrad manlighet, men det är inte helt rättvisande. Den onödige mannen är också en berättelse om civilkurage, om att göra motstånd mot dom andra och därigenom återvinna en förlorad självrespekt. ”
Sydsvenskan

”Helmerson har en skarp blick för allt som gör medelklasslivet motbjudande”
Dagens Nyheter

”En komplicerad hyllning till medelklassen. Helmerson skriver en ändamålsenlig prosa och lyckas behålla den välbehövliga glimten i ögat utan att tumma på gravallvaret.”
Smålandsposten

Om författaren
Ladda ner pressbild
Erik Helmerson

Läs mer om författaren

Böcker av författaren