Den falske vännen

Tillbaka

Den falske vännen

Författare: Henrik B. Nilsson
Titel: Den falske vännen
Genre: Roman
ISBN: 978-91-86369-70-5
Antal sidor: 544
Utgivningsdag:

Ladda ner omslag

Nominerad till Borås Tidnings debutantpris 2009 ”Den är otroligt skickligt skriven, en bladvändare med hjärna.”
Marie Lundström, jurymedlem Borås Tidnings Debutantpris

Året är 1910 och platsen är Wien. Redaktören Hermann Freytag kontaktas av sin gamla arbetsgivare när den storsäljande författaren Boris Barsch avslutat en ny bok. Det är nämligen han som i alla år gett Barsch halvkvävda röst dess fulla klang.

Men så dyker en viss herr Signori upp. Han rör sig i Vatikanens innersta cirklar och vet något om detta manus som gör det till politiskt sprängstoff. Allt mer orimliga krav ställs på Freytag och snart blir det hela en fråga om liv och död.

Sagt om boken:
Den falske vännen kan sorteras in i rummet mellan I rosens namn och Da Vinci-koden. Berättelsen är preciöst konstruerad, men den i österrikisk och katolsk historia påläste författaren har sett till att den har ett tryggt fundament, och han skriver väl.”
Aftonbladet

”Vältajmat som sagt. Och välskrivet. Faktiskt inte helt olikt Carl-Johan Vallgrens utmärkta, klichéfria prosa.”

Värmlands Folkblad

”En anspråksfull och just därför angelägen bok.”
Dagens Nyheter

”Det är välgjort och på alla sätt gediget. Intrigbygget är sinnrikt, konstruktionen omsorgsfull, stilen välbalanserad. Det är bara att hälsa en redan förfaren författare välkommen.”
Helsingborgs Dagblad

”Allt mynnar ut i en detaljrik, sammanhållen roman som är mycket imponerande, inte minst med tanke på att det rör sig om en debut, och definitivt inte minst med tanke på att Nilsson får det att verka så lätt.”
Svenska Dagbladet

”Den 530-sidiga romanen är så väl berättad, så omsorgsfullt gestaltad, att läsaren utan att anstränga sig snart hittar sin egen samtid dold i skildringen av kontinentens kafé- och salongskultur. ag tycker romanen är trendig, på samma lekfullt nostalgiska sekelskiftessätt som herrmodet och restauranginredningarna är i Stockholm just nu.”
Björn af Kleen, Expressen

”Nilsson skriver i en gammaldags, elegant, nästan sirlig stil, med täta humorblixtar i vad som måste vara den bästa debutromanen i Sverige på år och dag.”
Tidningen Vi

Om författaren
Fotograf: Fredrik Stjernfeldt
Henrik B. Nilsson

Läs mer om författaren

Böcker av författaren