De som viskade

Tillbaka

De som viskade

Författare: Orlando Figes
Titel: De som viskade
Genre: Fakta
ISBN: 978-91-86675-60-8
Antal sidor: 768
Utgivningsdag: 2011-08-24

Ladda ner omslag

Titeln är slutsåld hos förlaget.

Om tystnad och terror i Stalins Sovjet.

Det ryska språket har två ord för »den som viskar» – ett för den som viskar av rädsla för att höras, ett annat för den som viskar bakom ryggen på folk och informerar myndigheterna. Orden har sitt ursprung i stalintidens språkbruk, då hela sovjetsamhället bestod av viskare av den ena eller andra sorten. Vi möter dem i De som viskade, som är ett unikt vittnesdokument om livet i Stalins Sovjet.

Hur kunde människorna bevara sin personliga identitet när Stalins diktatoriska regim kontrollerade varje del av deras liv? Vilket sorts liv var möjligt i minimala, kommunala bostäder där varje samtal kunde avlyssnas genom de tunna väggarna och där man i vilket ögonblick som helst skulle kunna beskyllas för att vara »folkets fiende»?

Orlando Figes har varit gästforskare i Moskva och har haft hjälp av människohjälpsgruppen Memorial som har tagit på sig uppgiften att dokumentera de illdåd som begicks under den kommunistiska diktaturen. Memorial har samlat in dagböcker, brev och foton, material från myndigheters och privatpersoners arkiv, och intervjuat »vanliga» människor. Detta arbete har nu resulterat i De som viskade.

”En av årets mest angelägna och viktigaste böcker.”
Svenska Dagbladet

»Ett storverk för alla som vill förstå»
Eskilstuna-Kuriren

»Figes stora förtjänst är att han i sin briljanta bok får dem, viskarna och tigarna, att en gång för alla öppna sig och tala»
Norrköpings tidningar

Om författaren
Orlando Figes

Läs mer om författaren

Böcker av författaren