Dandy

Tillbaka

Dandy

Författare: Jan Guillou
Titel: Dandy
Genre: Roman
ISBN: 978-91-87319-35-8
Antal sidor: 396
Utgivningsdag: 2013-06-17

Ladda ner omslag

Del två i romanserien Det stora århundradet!

Två unga, eleganta gentlemän anländer en junidag år 1901 till det ståtliga slottet i grevskapet Wiltshire i södra England. Den ene är lord Albert, som återvänder från sina ingenjörsstudier i Dresden för att bli släktens överhuvud, tillika den 13:e earlen av Manningham. Den andre heter Sverre, och de har bestämt sig för ett liv tillsammans.

Det har gått många år sedan Sverre och hans bröder Lauritz och Oscar växte upp i en fattig fiskarfamilj på Vestlandet i Norge. Deras ovanliga tekniska talanger förde dem via välgörenhet och stipendier till dåtidens förnämsta examen som diplomingenjörer vid universitetet i Dresden.

Lauritz återvände till Norge, Oscar försvann till Tyska Östafrika – och Sverre befinner sig nu med sin älskade lord i ett England där hans konstnärliga talang kan slå ut i full blom. Hans tavlor skildrar livet på och kring Manningham. Flera av godsets invånare står modell för hans porträtt.

De båda gentlemännen rör sig även bland Londons konstnärer och bohemer, där den frigjorda Bloomsburygruppen sätter stora avtryck på både tiden och Sverre.

Om Brobyggarna – den inledande delen i romanserien Det stora århundradet – kretsade mest kring ingenjörskonst och teknik i det nya 1900-talet så rör sig Dandy mer i de sköna konsternas värld, som också den är starkt präglad av tidens optimistiska föreställning.

Men på samma sätt som första världskriget slog sönder hela tillvaron för de äldre bröderna Lauritz och Oscar drabbas nu Sverre och Albert.

Och för de tre bröderna, liksom för miljoner andra européer, måste tillvaron byggas upp på nytt och livet börja om någon annanstans.

Sagt om boken:
”Precis som Brobyggarna är Jan Guillous Dandy en riktig äventyrsroman med fint beskrivna miljöer. Njuter du av engelska tv-serier som Downton Abbey kommer du verkligen att gilla den här boken!”
Allers

”På ett mycket skickligt sätt väver Guillou samman fiktion och verkliga händelser och skapar en gripande berättelse som jag aldrig vill ska ta slut.”
Bibliophilia

”Elegant plockar Gulliou in den tidens personer och debattämnen i handlingen. Jan Guillou är en god berättare. Han är påläst och kunnig. Han visar sig även behärska ett ämne som konst och han återger tidsandan.”
Dagbladet