Blod Eld Död

Tillbaka

Blod Eld Död

Författare: Ika Johannesson & Jon Jefferson Klingberg
Titel: Blod Eld Död
Genre: Reportagebok
ISBN: 978-91-86969-79-0
Antal sidor: 368
Utgivningsdag: 2012-12-17

Ladda ner omslag

En svensk metalhistoria!

Under det tidiga nittiotalet revolutionerade svensk death metal den internationella metalscenen. Plötsligt låg Sverige i frontlinjen för en ny musikrörelse som gav eko över hela världen, med band som Entombed, Dismember och At The Gates i förgrunden.
Med utvecklingen av black metal blev musiken ännu extremare. Black metal-banden lät råare och mörkare, och sa sig dyrka döden. Snart brann kyrkor både i Norge och Sverige, och det dröjde inte länge innan de sataniska inslagen blev mer än tomt effektsökeri.

Men hur startade allt? Varför har Sverige blivit ett tongivande land för en så aggressiv musik? Och vilka är egentligen de personer, grupper och fenomen som fört scenen framåt?
Blod Eld Död – En svensk metalhistoria skildrar hårdrockens utveckling från de massiva förstärkarstaplarnas sjuttiotal, via kyrkbränningarnas nittiotal, fram till de extrema och paradoxala strömningar som finns inom genren idag.

Här finns intervjuer med Entombed, Nifelheim och Dissection, samt reportage om Bathory, Pelle ”Dead” Ohlin och black metal-scenens nuvarande härförare Watain.
Det är en historia om maskätna bandloggor, död och satanism, men också om hängivenhet, sammanhållning och en evig kärlek till musiken.

Sagt om boken:
”Årets bästa reportagebok.”
Jan Gradvall

Baksida:
”Lysande reportagebok.”
Andres Lokko

”Extremt trovärdig och oavsett om man är metal-nörd eller bara nyfiken är detta 365 fängslande sidor om känslor, äkthet och metal.”
Aftonbladet

Blod Eld Död är inte en bok för dig som är intresserad av metal. Det är ett kulturellt dokument riktat till dig som inte är rädd för de som tänker tankar du själv aldrig släppt in i huvudet.”
Arbetarbladet

”Storartad musikjournalistik…vilken modig bok det är.”
Expressen

”Välfunnet, välskrivet och initierat.”
Göteborgs-Posten

”Jag sugs in med en gång och är fast i vad som blir en sträckläsning som upptar varje ledig minut tills sista sidan är läst.”
Skånska Dagbladet

Om författaren
Ladda ner pressbild
Ika Johannesson & Jon Jefferson Klingberg

Läs mer om författaren

Böcker av författaren