Blandat blod (Släkten)

Tillbaka

Blandat blod (Släkten)

Författare: Katarina Mazetti
Titel: Blandat blod (Släkten)
Genre: Historisk roman
ISBN: 978-91-86067-44-1
Antal sidor: 300
Utgivningsdag: 2009-02-18

Ladda ner omslag

Titeln är slutsåld hos förlaget.

En bitande kall vinternatt kysser Alfdis sina två små söner och försvinner utan förklaring ut i snöstormen från gården på Möckelön i Blekinge.. Hon kommer inte tillbaka. Hennes make Säbjörn skeppsbyggare och hennes syster, völvan Arnlög som kan skalda förbannelser och tala med fåglar, söker henne förgäves i många år. Säbjörn blir tungsint och arg till humöret, och när också hans yngste son försvinner tror han att det vilar en förbannelse över gården.
Tiden är sent 900-tal och nordiska vikingar har plundrat och tagit slavar i hela Europa. Nu har de alltmera övergått till att bedriva handel och Säbjörns äldste son Svarte reser på äventyrliga färder längs floderna till Kiev i rusernas rike. Sidenhandlardottern Milka blir förälskad i honom redan som barn och drömmer om vikingarna, höga som palmträd, med gröna tatueringar, sminkade ögon och vackert flätade skägg. Hon återser Svarte många år senare när Kiev belägras av fiender och hon och hennes bror och två små slavinnor måste fly med Svarte norrut. Kåre, Svartes yngre bror, har också återvänt till Möckelön, nedbruten av hemska upplevelser som han vägrar att berätta om.
När Svarte, Kåre och Milka möts uppstår ett blodigt triangeldrama, en fejd som varar tills gåtan med Alfdis försvinnande får sin lösning.

I första delen av romanserien Släkten möter en enkel båtbyggarsläkt från Blekinge en sidenhandlarsläkt från det kultiverade Kiev och en ny släkt bildas.

Blandat blod är en oförglömlig släktsaga om egensinnig kärlek och gåtfulla försvinnanden som för läsaren tillbaka till en av de mest mytomspunna perioderna i svensk historia, vikingatiden.

”Det är faktiskt med viss sorg som jag vänder det sista bladet i boken. En jäkligt bra historia.”
Norra Skåne

”Utan att det känns det minsta ansträngt har Mazetti fått med en rad frågor som är högaktuella också idag: människohandel, äktenskap mellan homosexuella och (framför allt) kulturmöten. Mazettis efterord övertygar om att hon har läst på. Man blir berörd.”
Merete Mazzarella, Sydsvenskan

”Blandat blod är en frejdig, traditionell vikingatida saga med en hel del humoristiska blinkningar.”
Östgöta Correspondenten

”Mazetti är en trivsam, humoristisk och engagerad författare som uppenbarligen läst på och förälskat sig i arkeologi och vikingatid.”
Kristianstadsbladet

Om författaren
Katarina Mazetti

Böcker av författaren