Blå stjärnan

Tillbaka

Blå stjärnan

Författare: Jan Guillou
Titel: Blå stjärnan
Genre: Roman
ISBN: 9789175791708
Antal sidor: 479
Utgivningsdag: 2016-06-20

Ladda ner omslag

Den nya generationen Lauritzen kliver fram. I centrum står äldsta dottern Johanne. Redan i början av kriget arbetade hon som kurir åt den norska Hjemmefronten. Nu befinner hon sig i Stockholms illegala värld av spioneri, svek och förräderi, rekryterad av den brittiska spionorganisationen SOE.
Hon befordras till kaptens grad i den brittiska armén. Efter en rad spektakulära sabotageinsatser får hon ansvar för den största och viktigaste operationen: att rädda Norges judar på flykt undan Förintelsen.
Britternas kodnamn för Johanne Lauritzen är Blå stjärnan.
I den femte delen av berättelsen om familjen Lauritzen gör Jan Guillou ett gästspel i sin mästargenre – spionromanen.
Tiden är densamma som i Att inte vilja se, men vi möter en helt annan och sällan skildrad verklighet av andra världskriget.

Sagt om om boken:
”Jag är gruvligt imponerad. Det är en feministisk spionroman och ett stycke kvinnohistoria.”
Ebba Witt-Brattström

”Att berätta om Andra världskriget är svårt eftersom mycket är skildrat tusentals gånger redan, men Jan Guillou tar sig an en kvinnlig vinkel på motståndskampen … Den sortens nya berättelser av det här kriget engagerar och gör Blå stjärnan till god läsning.”
Lars Böhlin, Västerbottens-Kuriren

”’Blå stjärnan’ är en omskakande och bitvis skrämmande läsning. Den lyfter fram de underskattade och bortglömda norska kvinnliga motståndskämparna.”
Ingeborg Ahlander, Västmanlands Läns Tidning

”Spännande roman som visar kvinnornas insats, vilken ofta har glömts bort. Mycket i boken bygger på verkligheten vilket inte gör boken mindre spännande. Klart läsvärd! ”
Kristian Frennessen, Allas

”Men vad är det då som är den verkliga kvaliteten hos Guillou? Det är hans självklara sätt att skildra våld. Ytterst få författare i världen, jag kommer bara på James Ellroy och Tom Clancy, har ett liknande på samma gång avslappnat och adrenalinmättat förhållande till våldsskildringar. ”
Stig Larsson, Expressen

”Alltså rör sig Guillou här i både kända och okända landskap: spionens och kvinnans. Han behärskar utan tvekan spiongenren – det ter sig intrikat, spännande och trovärdigt. Jag har desto större erfarenhet av att vara kvinna. Hur hanterar Guillou sin kvinnliga huvudperson? Överraskande bra, måste jag säga … ’Blå stjärnan’ klarar utan tvekan Bechdeltestet. Kvinnorna analyserar politik och krigföring skarpt och engagerat … Jag både imponeras och roas av Guillous roman. ”
Ann Heberlein, Dagens Nyheter