Analfabeten som kunde räkna

Tillbaka

Analfabeten som kunde räkna

Författare: Jonas Jonasson
Titel: Analfabeten som kunde räkna
ISBN: 978-91-7579-029-9
Antal sidor: 382
Utgivningsdag: 2014-07-21

Ladda ner omslag

Hon började arbeta som femåring, blev föräldralös vid tio, överkörd vid femton. Ingenting tydde på annat än att hon skulle leva ett tag i sitt skjul i Sydafrikas största kåkstad och sedan dö, saknad av ingen. Om hon nu inte varit den hon var, men det var hon ju. Nombeko Mayeki var analfabeten som kunde räkna.

Ödet tillsammans med hennes talang för henne bort från Soweto, till internationell storpolitik, till andra sidan jordklotet, till två identiskt lika och väldigt olika bröder. Under resan lyckas hon reta upp världens mest fruktade säkerhetstjänst innan hon en dag finner sig själv instängd i skåpet till en potatisbil. Där och då är världen som världen känner den hotad.

I Analfabeten som kunde räkna gör Jonas Jonasson upp med fundamentalismen i alla dess former tillsammans med vanföreställningen om olika folks olika värde. Han gör det med humor och värme. Och slår en gång för alla hål på myten om att kungar inte nackar höns.

Analfabeten som kunde räkna är Jonas Jonassons andra roman, efter världssuccén med Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann.

Sagt om boken:

”Kan en författare som debuterat med en roman vilken sålt i miljontals exemplar världen över sedan skriva en lika bra bok nästa gång hen skrider till verket? Nu har jag svaret. Ja, det kan hen! Jonas Jonasson har gjort det igen. Och kanske till och med överträffat sin debut. (…) Väldigt underhållande. Mycket begåvad. Politiskt insiktsfull. Otyglat lögnaktig. Och vansinnigt rolig.” ÖstgötaCorrespondenten

”Jonasson växlar från vassaste ironi till fartfylld slapstick i ett hisnande tempo.” Nerikes Allehanda

”Det rör sig här om en feel good-roman av första graden. (…) intressant och lätt crazy.” Sydsvenskan

”Härligt dråplig fullträff. Igen.” Caroline Engvall, Metro

”Fortsatt litterär akrobatik i burlesk stil. (…) en osannolik skröna att skratta åt.” Gotlands Allehanda