Alltid i mitt hjärta

Tillbaka

Alltid i mitt hjärta

Författare: Nahid Persson Sarvestani
Titel: Alltid i mitt hjärta
Genre: Dokumentärroman
ISBN: 978-91-86675-47-9
Antal sidor: 320
Utgivningsdag: 2012-07-25

Ladda ner omslag

Titeln är slutsåld hos förlaget.

Självbiografi av mångfaldigt prisbelönta dokumetärfilmaren Nahid Persson Sarvestani!

I Alltid i mitt hjärta berättar Nahid Persson Sarvestani om sitt dramatiska liv och om en händelse som för alltid förändrade hennes liv. Mitt under den iranska revolutionen arresterades hennes lillebror Rostam och avrättades av regimen bara 17 år gammal.

Det börjar som en urgammal saga, under palmerna i släktens lilla hemby Sarvestan där små och stora lever nära varandra. Efter år av förnedring i samband med faderns sjukdom flyttar Nahids familj till storstaden Shiraz. Modern tvingas fortsätta sitt mattknytande för usel lön, Nahid gör själv från 12 års ålder långa arbetspass som mattknyterska.

Under tonåren söker hon sig till en av de växande vänsterorganisationerna och blir revolutionär. Medan Nahids nyfödda dotter sover under träden rengör mamma kalashnikovs. Med sin familj lever hon i ständig livsfara. Snart blir det uppenbart att Nahid med make och barn måste fly ur landet.

Efter två års illegalt liv i Dubai får de en fristad i Sverige. Nahid hittar av en tillfällighet ett uttrycksmedel som passar henne: film. Resultatet har blivit en rad starka filmer, bland dem den mångfaldigt prisbelönta Drottningen och jag om shahens änka Farah Diba.

Nahid Persson Sarvestani har mottagit ett flertal priser för sina dokumentärfilmer, bland annat fick Prostitution bakom slöjan pris som bästa internationella nyhetsdokumentär år 2005 i Monte Carlo, Monaco. Filmen har också prisbelönats med Kristallen samt 2005 års Guldbagge. För Drottningen och jag har hon senast erhållit Kristallen 2010 för bästa dokumentärfilm.
Alltid i mitt hjärta är hennes berättelse och debut som författare.

Sagt om boken:
”En berättelse fylld av glädje och sorg, kärlek, uppror och dramatik.”
Nerikes Allehanda

”Historien som här berättas är så dramatisk att jag bara måste läsa den; den har krävt att bli berättad.”
Helsingborgs Dagblad

”Det är en väldigt spännande, bitvis vacker och smärtfylld men hoppfull livshistoria som vi får, och som svensk är det också nyttigt att läsa om den del som handlar om livet här. Det ger perspektiv.”
Smålandsposten

Om författaren
Nahid Persson Sarvestani

Läs mer om författaren

Böcker av författaren