Äkta amerikanska jeans

Tillbaka

Äkta amerikanska jeans

Författare: Jan Guillou
Titel: Äkta amerikanska jeans
Genre: Roman
ISBN: 9789175792330
Antal sidor: 432
Utgivningsdag: 2017-06-21

Ladda ner omslag

Eric, den tredje generationen Lauritzen, växer upp på 1950-talet. Det är en tid när grunden för det svenska folkhemmet och välståndet läggs. Ett sönderbombat Europa skriker efter svenska råvaror. Samtidigt präglas tiden av skräcken för kärnvapenkriget.

Men för Eric finns orosmolnen på närmare håll. Hans skyddade tillvaro i Saltsjöbaden är på väg att slås i spillror.

I den stora omvandlingen föds också en ny ungdomskultur och influenserna kommer inte längre från Europa utan från Amerika. Eric dras med i fascinationen för allt det nya inom musik, mode och film. Han lyckas inte bara med konststycket att smuggla den förbjudna drycken Coca-Cola, han blir även först i klassen med att bära äkta amerikanska jeans.

Äkta amerikanska jeans är den sjätte delen i romanserien Det stora århundradet.

Sagt om boken:
”En underhållande och träffsäker skildring av svenskt 50-tal.”
Johan Werkmäster, Göteborgs-Posten

”Men Äkta amerikanska jeans är inte i första hand en variation på Ondskan. Guillou är också på spaning efter den tid som flytt.”
Per Svensson, Aftonbladet

”Guillous raka berättande är den här gången mindre tillrättalagt, Erics erfarenheter mer äkta, tonen och dialogen mer personlig … Guillou överraskar flera gånger med sitt smått ömsinta handlag och den ton av idyll han lägger över skildringen.”
Jan-Olov Nyström, Skånska Dagbladet

”Den handlar om värderingar, utsatthet och våld – och vad detta gör med maktförhållanden i både det sociala livet och världspolitiskt. Lägg därtill en beskrivning av kända händelser och tekniska innovationer … Om poängen med berättelsen ”Äkta amerikanska jeans” och “Det stora århundradet” är att öppna en dörr för en historiemedvetenhet så kan man säga att det är en lyckad berättelse”
Magnus Dahlerus, Upsala Nya Tidning

”Konsekvent gestaltas i romanen hur pojkar och män upprättar och upprätthåller maktstrukturer genom att utöva fysiskt våld mot varandra och kväsa kvinnor. Jag vet inte om det var avsikten, men effekten blir en gestaltning av patriarkala system som alla män borde prata om.”
Maria Küchen, Sydsvenskan