Han är tillbaka

Tillbaka

Han är tillbaka

Författare: Timur Vermes
Titel: Han är tillbaka
Översättare: Karin Andersson
Genre: Satir
ISBN: 978-91-7579-042-8
Antal sidor: 351
Utgivningsdag: 2014-10-15

Ladda ner omslag

Våren 2011 vaknar Hitler upp i centrala Berlin med huvudvärk. Det sista han minns är att han var med Eva Braun i bunkern, så förvånad inser han att staden inte ligger i ruiner.

Folk känner naturligtvis igen Hitler, men tror att han är en imitatör. Han gästar en tv-show och hans kommentarer tolkas som bitande ironi och blir ett Youtubefenomen. När Hitler blir förskräckt över bristen på övertygelse bland nynazisterna och skäller ut partiledaren, vinner han ett fint journalistpris – för sin satiriska exponering av fördomar. Karriären pekar spikrakt uppåt.

En satir? Politisk komedi? Allt detta och mer: Han är tillbaka är ett litterärt drama på högsta nivå.

Sagt om boken
”Å ena sidan är detta roligt, eftersom mannen gör diktatorjargongen perfekt. Å andra sidan är det ett skratt som fastnar i halsen.”
Stern

”Det blir naturligtvis en hel del humoristiska och absurda inslag i en berättelse där världens mest kända diktator återuppstår…. Man kan läsa boken och uppskatta den svarta humorn eller imponeras över hur författaren har fångat Hitlers personlighet. Men man måste också uppmana till att fundera kring vad den säger om vår samtid.”
LitteraturMagazinet

”Underhållande, men också obehaglig, är Timur Vermes ’Han är tillbaka’ som har toppat listorna i Tyskland och redan har sålt i 900 000 exemplar. … Tonen är perfekt och huvudanledningen till att Vermes lyckas med sin idé om att låta Hitler löpa amok i samtiden.”
Arbetarbladet

Om författaren
Fotograf: ©MissBehavior
Böcker av författaren