Lars Rambe

Tillbaka

Lars Rambe

Fotograf: HÅKAN MÅLBÄCK

För ett par år sedan bestämde sig advokaten Lars Rambe för att göra något han länge drömt om – skriva en deckare. Som nyinflyttad i Strängnäs var han nyfiken på sin nya hemstad. Vad kunde vara ett bättre sätt att lära känna sin nya hemort på än att låta en kriminalhistoria utspela sig i staden? Resultatet blev en klurig berättelse om mord, svek, kärlek och hemliga allianser med start en vintrig natt på 60-talet och med en rafflande upplösning i nutid.

Spåren på bryggan kom ut på det egna förlaget Kura Skymning våren 2007. Med entusiasm och envishet gav sig Lars Rambe in i lanserings- och försäljningsarbetet. Under det första året signerade han böcker hos över femtio bokhandlare och besökte bibliotek, var med i radio och tv och höll författarpresentationer på olika föreningar och organisationer. Att vara ute och berätta om sin bok visade sig vara en effektiv metod och den första upplagan av boken sålde snabbt slut. Framgångssagan fortsatte då ett ljudboksförlag ville ge ut boken. Pocketförlaget såg potentialen i den nya författaren och den internationella spridningen påbörjades när rättigheterna såldes till ett stort tysk förlag.

Lars Rambe är mästerlig på att förmedla dramatik, både när det gäller brotten som begås och huvudpersonernas olika yrkes- och familjeliv. Han har ett stort rättspatos och smyger in teman som utanförskap, manipulation och grupptryck i berättelserna vilket får dem att fyllas med ytterligare kraft.